Medzinárodný deň mlieka
15. MÁJ
Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok.
Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF)/
Mliečna chuť Tatier
MLIEKO
Mlieko a mliečne výrobky majú vo výžive človeka jedno z kľúčových postavení. Mlieko je najkompletnejšou a najplnohodnotnejšou potravinou podporujúcou zdravie. Patrí medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré okrem toho, že nás nasýtia, pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a vitalitu.
Pri výrobe kvalitných mliečnych výrobkov je základným predpokladom kvalitné surové mlieko, ktoré ma dobré chemické, mikrobiologické a technologické vlastnosti.
ssjh/
Základné zloženie 1 litra kravského mlieka je nasledovné
|
|
|
|
1. voda |
860 - 880 g |
2. látky nachádzajúce sa v emulzii mlieka
- mliečny tuk ako zmes triglyceridov
- fosfatidy
- steríny
- glyceridy
- vitamíny rozpustné v tukoch
- vitamín A
- provitamín A (karotén)
- vitamín D
- vitamín E |
30 - 45 g
0,3 g
0,1 g
0,15 - 0,22 g
0,1 - 0,5 mg
0,1 - 0,6 mg
0,4 µg
1,0 mg |
3. látky nachádzajúce sa v koloidnom stave
- kazeín
- α-kazeín
- β-kazeín
- κ-kazeín
- albumíny
- globulíny
- enzýmy
|
28 - 32 g
10,3 g
9,1 g
3,9 g
5,2 g
0,8 g
|
4. látky v pravom roztoku
- laktóza a ďalšie cukry
- katióny
- vápnik
- horčík, sodík, draslík
- anióny–fosforečnany, fosfáty, citrany, chloridy...
- vitamíny rozpustné vo vode
- vitamín B1
- vitamín B2
- vitamín B12
- vitamín B6
- vitamín C
- nebielkovinové dusíkaté látky
- plyny
|
47 - 48 g
1,25 g
2,1 g
5,3 g
0,4 mg
1,3 mg
7 µg
0,7 mg
20 mg
|
5. stopové množstvá kovových prvkov |
|
|
|
|
|