Spojená škola Juraja Henischa

Gymnázium, SOŠ polytechnická, Slovenská 5, Bardejov

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


  • Dansk (Danish)
  • Deutsch (German)
  • ελληνικά (Greek)
  • English
  • Español (Spanish, Mexico)
  • Finland
  • Français (French)
  • Gaeilge (Irish)
  • Maďarsko (Hungaria)
  • Italiano
  • Lithuania
  • Latvija
  • Nederlands
  • Norsk or Bokmål (Norwegian
  • Poliski (Polish)
  • Português (Portuguese, Portugal)
  • Română (Romanian)
  • Svenska (Swedish)
  • Tϋrkçe (Turkish)
  • Ukraina (UK)
  • 中文 (Chinese)
spravy:covid-automat:covid_automat_sa_zmeni-sprisnovat_sa_bude_rychlejsie_covidpas_sa_bude_vyzadovat_uz_od_zltej_fazy

COVID automat sa zmení: Sprísňovať sa bude rýchlejšie, covidpas sa bude vyžadovať už od žltej fázy

27/07/2021 07:15 Správy Covid automat

Pracoviská si upravia zamestnávatelia sami.


Foto: TASR


Koalícia cez víkend schválila novelu zákona, ktorá umožní hlavnému hygienikovi zohľadňovať očkovanie pri príprave jednotlivých protipandemických opatrení. Odborníci na ministerstve zdravotníctva už pripravujú aktualizáciu COVID automatu, ktorá už ráta so zmenami

Nový automat bude upravovať takmer tie isté prevádzky a služby, ktoré upravuje starý automat. Ide teda o hromadné podujatia, svadby, kary, oslavy, večierky, hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania, obrady (sobáš, krst, pohreb, a pod.), bohoslužby, duchovná a pastoračná služba, návštevy v nemocniciach, zariadenia sociálnych služieb, väznice, športové súťaže, tréningy športových klubov, lanové dráhy, fitnes, wellness, aquaparky a kúpele (nie zo zdravotnej indikácie), umelé vodné plochy (bazény a plavárne), obchody, služby a nákupné centrá, reštaurácie, múzeá, galérie a výstavné siene a ubytovacie zariadenia.

Vstupu na pracovisko by sa opatrenia nemali týkať. Bude teda na zamestnávateľovi, či povolí vstup len zaočkovaným alebo otestovaným zamestnancom alebo na ich status nebude prihliadať vôbec. Epidemiológ z Inštitútu zdravotných analýz Martin Pavelka varuje, že ak zamestnávatelia nebudú vyžadovať covidpas od svojich zamestnancov, riskujú, že veľmi rýchlo sa začne vírus šíriť a veľa zamestnancov nakoniec bude musieť ostať doma. Firmám to bude spôsobovať finančné problémy.

Podľa nových pravidiel sa už teda pri vstupoch do vyššie spomenutých prevádzok budete musieť preukázať covid preukazom, ktorý bude slúžiť ako doklad o očkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Táto povinnosť sa zavedie už od žltej fázy COVID automatu, teda prvého stupňa ostražitosti. Slová niektorých politikov, že nové opatrenia začnú platiť, až keď bude Slovensko čierne, nie sú pravdivé.

Epidemiológ Pavelka to vysvetľuje tým, že nový automat je šitý na mieru delta variantu. Ten je infekčnejší a opatrenia preto musia byť sprísnené skôr, ako boli pri alfa variante.

„Nemôžeme nechať nezaočkovaných ľudí ohrozovať seba, svoje okolie a ekonomiku štátu. Keď sa bude podnikateľ pýtať, prečo mu zase klesajú tržby, odpoveď je, že je to kvôli nezaočkovaným. Oni budú dôvodom ďalšej vlny,“ upozorňuje Pavelka.

Nový COVID automat by mal začať platiť od 9. augusta.

Deti musíme nechať premoriť sa

Veľká zmena čaká aj školy. Tie už hygienici neplánujú zatvárať a to ani v čiernej fáze. Pavelka si myslí, že niektoré školy budú musieť zatvoriť, pretože nebude mať, kto učiť, keďže v zlých okresoch sa môže vírus rozšíriť aj medzi učiteľmi. S týmto problémom bojovali napríklad vo Veľkej Británii.

Podľa odborníka je jediným východiskom nechať deti premoriť sa vírusom. Učitelia by sa mali dať zaočkovať, aby sa vyhli riziku nákazy alebo vážneho priebehu ochorenia.

Podľa Pavelku budú najväčším problémom pendleri. Podľa Pavelku je nemožné overiť každého jedného človeka, či je naozaj pendler. Neexistuje jednotný formulár pre potvrdenie o zamestnaní a preto sa dá ľahko falšovať. Človek preto môže ísť na dovolenku do Brazílie a pri prechode hraníc povedať, že je pendler. Podľa nových pravidiel by mu stačil antigénový test.

Pavelka však približuje, že antigénové testovanie nie je pri delta variante účinné. Nemusia zachytiť pozitívneho človeka, no ten už môže byť na druhý deň infekčný. Kým sa dostane k ďalšiemu testovaniu, ktoré infekciu odhalí, dokáže človek s delta variantom nakaziť o veľa viac ľudí ako pri alfa variante. Následne bude už nemožné dohľadať všetky kontakty pozitívnych kontaktov.

Pendleri sú podľa Pavelku rizikoví aj z pohľadu svojho správania sa. Pendlujú medzi krajinami a tým zvyšujú riziko zavlečenia infekčnejších mutácií.

Jediným riešením pre pendlerov je podľa epidemiológa očkovanie. Vyhnú sa karanténe, testovaniu a aj riziku nákazy.

Konkrétnu podobu vyhlášky zverejní Úrad verejného zdravotníctva v najbližších dňoch.

Už teraz sú zaočkovaní vo výhode

Už v súčasnom COVID automate sú zahrnuté výhody pre zaočkovaných. Napríklad, v zelenej fáze potrebujete aj naďalej negatívny test pre vstup do aquaparkov alebo na svadobnú hostinu. Test je možné nahradiť dokladom o očkovaní.

Za plne zaočkovanú sa považuje osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou, ďalej osoba najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou.

Rovnako sa za plne zaočkovanú považuje osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Zdroj: https://www.tvnoviny.sk/exkluzivne/2034542_covid-automat-sa-zmeni-sprisnovat-sa-bude-rychlejsie-covidpas-sa-bude-vyzadovat-uz-od-zltej-fazy

Táto stránka bola navštívená:

Dnes: 1 / Včera: 1, Doteraz: 320

¯\_(ツ)_/¯

spravy/covid-automat/covid_automat_sa_zmeni-sprisnovat_sa_bude_rychlejsie_covidpas_sa_bude_vyzadovat_uz_od_zltej_fazy.txt · Posledná úprava: 27/07/2021 07:21 od aix150