Spojená škola Juraja Henischa

Gymnázium, SOŠ polytechnická, Slovenská 5, Bardejov

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


spravy:astrazeneca_a_trombozy

Podľa predstaviteľa EMA existuje spojitosť medzi vakcínou AstraZenecy a trombózami

Podľa šéfa vakcinačnej stratégie Európskej liekovej agentúry existuje spojitosť medzi vakcínou od AstraZenecy a prípadmi trombózy. Marco Cavalera, ktorý v EMA vedie tím zaisťujúci schvaľovanie vakcín, to povedal talianskemu denníku Il Messaggero.

„Je čoraz ťažšie povedať, že neexistuje žiadna súvislosť medzi vakcínou AstraZenecy a veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín,“ vyhlásil Cavalera.

„Podľa môjho názoru môžeme teraz povedať, že je jasné, že tam spojitosť s vakcínou je. Čo presne túto reakciu spôsobuje, však zatiaľ nevieme,“ dodal. Tieto informácie podľa neho potvrdí EMA v najbližších hodinách.

Cavalera hovoril o vyšetrovaní prípadov trombóz, ktoré sa vyskytli u ľudí vo veku pod 55 rokov, najmä u žien.

„Snažíme sa získať presný obraz o tom, čo sa deje, a podrobne tento syndróm spôsobovaný vakcínou definovať,“ uviedol Cavaleri. „Medzi očkovanými je viac prípadov mozgovej trombózy medzi mladými ľuďmi, ako by sme čakali.“

Uviedol tiež, že hodnotenie a vyšetrovanie prípadov je stále „ďaleko od dokončenia“ a že tento týždeň EMA poskytne „predbežné vyjadrenie“.

Nebude však zatiaľ zrejme schopná upresniť vekové kategórie, v ktorých sa očkovanie neodporúča, ako to už urobili niektoré krajiny. (afp, čtk, tasr)

Zdroj: https://dennikn.sk/minuta/2340432/

Táto stránka bola navštívená:

Dnes: 1 / Včera: 0 , Doteraz: 165

¯\_(ツ)_/¯

spravy/astrazeneca_a_trombozy.txt · Posledná úprava: 06/04/2021 17:52 od aix150