Spojená škola Juraja Henischa

Gymnázium, SOŠ polytechnická, Slovenská 5, Bardejov

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


  • Dansk (Danish)
  • Deutsch (German)
  • ελληνικά (Greek)
  • English
  • Español (Spanish, Mexico)
  • Finland
  • Français (French)
  • Gaeilge (Irish)
  • Maďarsko (Hungaria)
  • Italiano
  • Lithuania
  • Latvija
  • Nederlands
  • Norsk or Bokmål (Norwegian
  • Poliski (Polish)
  • Português (Portuguese, Portugal)
  • Română (Romanian)
  • Svenska (Swedish)
  • Tϋrkçe (Turkish)
  • Ukraina (UK)
  • 中文 (Chinese)
spravy:skolstvo:oddnes_opaet-nove_rozdelenie_okresov-co_plati_teraz-a_co_nas_caka-od_septembra-aj_na_skolach-ruska_budu_povinne

Oddnes opäť nové rozdelenie okresov: Čo platí teraz a čo nás čaká od septembra aj na školách? Rúška budú povinné

23/08/2021 14:33 Správy školstvo


Žiaci v Nemeckej škole nastupujú do 1. triedy. Fotografia je ilustračná, Zdroj: Profimedia

Tieto okresy prechádzajú do prísnejšej fázy. Už onedlho sa deti opäť vrátia do školských lavíc a ministerstvo postupne približuje, ako bude vyzerať návrat deti do škôl. Čo všetko by rodičia mali vedieť?

Nové rozdelenie okresov podľa COVID automatu 1)

Od pondelka je podľa COVID automatu v stupni ostražitosti 12 okresov. Všetky ostatné okresy sú v stupni monitoringu.

V stupni ostražitosti sú zaradené okresy Banská Štiavnica, Gelnica, Kežmarok, Košice I.-IV., Levoča, Poprad, Spišská Nová Ves, Stropkov a Vranov nad Topľou. Všetky ostatné okresy zostávajú v stupni monitoringu, teda v zelenej farbe.


Nové rozdelenie okresov podľa COVID automatu platné od 23. augusta 2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

V zelených okresoch môžu kompletne zaočkovaní väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na COVID-19. Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch.

V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Počet ľudí sa bude odvíjať od režimu, ktorý si vyberie organizátor.

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

AKTUÁLNY COVID AUTOMAT

Ako to bude fungovať v školách od septembra?

Minister školstva už pred pár dňami priblížil, ako by mal vyzerať návrat deti do školských lavíc. Ministerstvo ubezpečuje, že školy sa plošne zatvárať nebudú, no platiť budú bezpečnostné opatrenia.

V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy a postupovať sa bude podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Test na nový koronavírus sa nebude vyžadovať. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

„Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ uviedol minister. Poukázal na to, že v COVID automate sú školy otvorené v každej farbe okresu. Na školách sa nebudú vyžadovať ani negatívne testy. Ako podotkol Gröhling, vzhľadom na rýchle šírenie delta variantu strácajú výpovednú hodnotu. V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou ÚVZ SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Školy sa budú riadiť školským semaforom 2), ktorý poznajú z minulosti. Rezort odporúča minimalizovať miešanie tried, realizovať ranný filter či zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl.

Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predloží škole 3) „písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ 4) žiaka.

Ministerstvo školstva poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Ako upozornil minister, školy nemusia o financie žiadať, dostanú ich automaticky. Využiť ich môžu na zabezpečenie dezinfekcie, ochranných pomôcok či na iné náklady spojené s vytvorením bezpečného prostredia na školách.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Deti otestujú na začiatku školského roka. Okrem toho žiakom základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma.

Novinkou je možnosť zisťovania protilátok

Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu COVID-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ako upozornil minister, ak to bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na webe ministerstva školstva nájdu školy všetky potrebné dokumenty 5) – aktualizovaný školský semafor, najčastejšie otázky aj dokument súvisiaci s právnymi otázkami na školy. S cieľom monitorovať stav na školách budú riaditelia povinní poskytovať aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie v škole.

Rúško bude potrebné nosiť v škole aj počas vyučovania hudobnej výchovy

Rúško bude potrebné nosiť v škole aj počas vyučovania hudobnej výchovy. Túto povinnosť upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v dokumente Najčastejšie kladené otázky ku školskému semaforu, manuálu pre všetky druhy škôl a školských zariadení 6) v školskom roku 2021/2022.

Rezort školstva poznamenal, že v základných školách sa realizuje výučba všetkých predmetov, vrátane hudobnej výchovy.

Základné umelecké školy, vrátane spevu, literárno-dramatického a tanečného odboru a centrá voľného času zabezpečujú prevádzku podľa aktuálneho COVID automatu. Rezort školstva upozorňuje, že v bordovej a čiernej farbe okresu je prevádzka zabezpečená individuálnou alebo dištančnou formou.

Telesná výchova by sa mala organizovať v exteriéri

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR odporúča v prípade priaznivých klimatických podmienok organizovať telesnú a športovú výchovu v exteriéri. Ide napríklad o školský dvor, okolie školy či park. A to takou formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu ochorenia COVID-19. Uvádza to rezort školstva v dokumente Najčastejšie kladené otázky ku školskému semaforu, manuálu pre všetky druhy škôl a školských zariadení v školskom roku 2021/2022.

Štátny tajomník ministerstva školstva pre oblasť športu Ivan Husár na sociálnej sieti uviedol, že pre zelenú a oranžovú fázu školského semaforu platí, že telesnú a športovú výchovu v interiéri odporúčajú realizovať s minimalizovaním premiešavania tried. Poukázal, že žiaci cvičia na telesnej a športovej výchove bez rúšok.

“Školské telocvične je možné využívať na vyučovanie telesnej a športovej výchovy, krúžkovej činnosti a po skončení vyučovania je možné prenajímať ich športovým klubom a športovým organizáciám na tréningovú činnosť,” uviedol Husár.

Zároveň zdôraznil, že neodporúčajú plánovať viaceré podujatia, keďže sa riadia usmerneniami COVID automatu o hromadných podujatiach a v prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich zrušenie.

V materských školách neodporúčajú pobyty detí v škole v prírode, saunovanie či športový výcvik.

Na základných školách zas pobyty žiakov v škole v prírode a športový výcvik, na stredných školách kurzy pohybových aktivít v prírode a kurz na ochranu života a zdravia.

Športové krúžky rezort školstva odporúča realizovať v minimalizovaním premiešavania tried. V prípade testovania pohybových predpokladov žiakov rezort školstva vzhľadom na nepredvídateľnú epidemiologickú situáciu neodporúča v školskom roku 2021/2022 organizovať povinné testovanie žiakov prvého a tretieho ročníka základnej školy.

V prípade stužkových slávností ministerstvo školstva uviedlo, že sa riadia usmerneniami COVID automatu o hromadných podujatiach. “V prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich obmedzenie alebo zrušenie, najmä pokiaľ potenciálni účastníci nebudú plne zaočkovaní,” dodáva sa v dokumente z dielne rezortu školstva.

Ministerstvo zároveň v novom školskom roku neodporúča plánovať vedomostné súťaže prezenčnou formou, keďže sa takisto riadia usmerneniami COVID automatu o hromadných podujatiach a v prípade zhoršenia situácie v okrese hrozí ich zrušenie. Organizáciu hromadných podujatí, pri ktorých dochádza k premiešavaniu žiakov, rezort školstva odporúča podľa možností uskutočňovať dištančne.

Ubytovanie v internátoch sa má poskytovať žiakom iba s prezenčnou výučbou

Ubytovanie v školských internátoch sa má od septembra poskytovať pre žiakov iba s prezenčnou výučbou. Uvádza sa to v Školskom semafore na školský rok 2021/2022, ktorý v utorok (17. 8.) predstavil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Dôrazne sa odporúča, aby boli žiaci ubytovaní na internáte očkovaní, testovaní alebo aby išlo o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 (OTP).

Školský semafor je zjednodušená verzia manuálov z predchádzajúceho školského roka 2020/2021. Je platný pre všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia bez ohľadu na zriaďovateľa.

Podľa COVID automatu školské internáty v stupni monitoring, teda v zelenej fáze, môžu fungovať bez obmedzení. V ostatných stupňoch (stupeň ostražitosti, I., II. a III. stupeň varovania) sú internáty otvorené len pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou s dôrazne odporúčaným OTP.

Rezort školstva v školskom semafore odporúča zabezpečiť, aby sa čo najmenej premiešavali rôzne skupiny žiakov. Tie tvoria podľa ministerstva školstva žiaci, ktorí sú počas školského vyučovania v blízkom kontakte, teda v jednej triede. “Ak je žiakov z jednej triedy ubytovaných na internáte málo, potom tvoria skupinu žiaci, ktorí sú počas vyučovania v blízkom kontakte (žiaci jedného ročníka, respektíve jednej školy),” uvádza rezort školstva.

Internát má mať zriadené izolačné izby a za zvýšených hygienických opatrení poskytovať ubytovanie na nevyhnutne potrebný čas žiakom internátu, ktorí sú v izolácii/karanténe. V prípade výskytu pozitívneho žiaka v školskom internáte zriaďovateľ ubytovacieho zaradenia umiestni žiaka do izolačnej izby a informuje rodiča, ktorý ho bezodkladne vyzdvihne.

Rezort školstva v dokumente Najčastejšie kladené otázky 7) poznamenal, že školské internáty nemusia vyčleniť izby na vykonávanie karantény pre zahraničných študentov, avšak môžu tak spraviť, ak na to majú prevádzkové podmienky. Zriadené karanténne miestnosti však nemôžu ohroziť dodržiavanie ostatných hygienicko-epidemických opatrení vo zvyšku prevádzky.

“Pokiaľ internát nezriadi karanténne miestnosti, musia zahraniční študenti, ktorí nespĺňajú výnimky (plne zaočkovaní), absolvovať izoláciu pri vstupe na územie Slovenskej republiky pred nástupom na internát v iných ako internátnych priestoroch,” uvádza sa v dokumente.

Koľko detí je už na Slovensku zaočkovaných?

Zaočkovanosť detí vo veku nad 12 rokov do 17 rokov proti ochoreniu COVID-19 je v rámci Slovenska aktuálne na úrovni 20 percent. V meste Košice predstavuje v tejto vekovej kategórii 24 percent. Informoval o tom vo štvrtok na návšteve Košíc minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Ale, bohužiaľ, napríklad Gelnica sa hýbe stále na tých nižších číslach, a to je osem percent, Sobrance 12 percent, Spišská Nová Ves 12 percent, Trebišov 11 percent, Michalovce tiež 11 percent,“ uviedol ďalej minister. Zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl predstavuje celkovo na Slovensku 66 percent, v meste Košice je na úrovni 68 percent, v Gelnici 55 percent. Stále pritom nejde podľa ministra o dostatočnú mieru na vytvorenie bezpečného prostredia v školách.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) je práve na východnom Slovensku najnižšia zaočkovanosť v rámci celkovej populácie. V Košickom kraji je to 34,75 percenta, v meste Košice 44 percent, v okresoch Košice-okolie a Rožňava 35 percent, v okresoch Sobrance, Spišská Nová Ves a Trebišov 34 percent, v okrese Michalovce 33 percent a okrese Gelnica 29 percent.

„Tieto čísla sú naozaj veľmi dôležité, lebo nám ukazujú, ako bude prebiehať aj začiatok školského roka alebo nasledujúce týždne. Tam, kde máme nižšiu zaočkovanosť celkovej populácie, je aj nižšia zaočkovanosť zamestnancov škôl, aj mladých ľudí 12 plus až 17 rokov. Je výrazný predpoklad, že na konci septembra alebo začiatkom októbra už budeme mať prvé triedy, ktoré budú mať prerušené vyučovanie a budú sa vzdelávať dištančne,“ skonštatoval Gröhling.

Upozornil, že práve okresy s nižšou zaočkovanosťou sú najohrozenejšie šírením ochorenia, aj čo sa týka škôl. V rámci ministerskej kampane Za otvorené školy 8) opätovne poukázal na dôležitosť očkovania na dosiahnutie kolektívnej imunity a zachovanie prezenčného vyučovania v školách. Od miery zaočkovanosti závisí, v akom režime budú školy fungovať.

„Všetci chceme, aby sa žiaci vzdelávali v školách, a vieme, že je to pre nich to najlepšie prostredie. Preto by som chcel vyzvať všetkých, ktorí váhajú, aby dôverovali odborníkom, epidemiológom či vedcom a využili očkovanie, tak ako už 2,3 milióna Slovákov,“ dodal.

Kým doteraz sa hovorilo o tom, že koronavírus nepredstavuje pre deti veľké riziko, delta variant všetko zmenil. Čo hovoria odborníci?

Zdroj: https://najmama.aktuality.sk/clanok/extx1wl/oddnes-opat-nove-rozdelenie-okresov-co-plati-teraz-a-co-nas-caka-od-septembra-aj-na-skolach-ruska-budu-povinne

Táto stránka bola navštívená:

Dnes: 1 / Včera: 1, Doteraz: 698

¯\_(ツ)_/¯

spravy/skolstvo/oddnes_opaet-nove_rozdelenie_okresov-co_plati_teraz-a_co_nas_caka-od_septembra-aj_na_skolach-ruska_budu_povinne.txt · Posledná úprava: 23/08/2021 16:14 od aix150